Bukdácsoló környezetvédő

Környezettudatos tippek hétköznapi hősöknek

Szégyenlista

Nem szeretnék álszenteskedni. Nem akarom előadni azt, hogy értek a környezetvédelemhez-hiszen nem vagyok szakértő. Nem akarok példát mutatni- hiszen nem tudom, hogy valóban működőképes az, amit csinálok. 

Épp ezért szeretném bemutatni azt, hogy én mit csinálok rosszul. Ez egy remek kiindulópont lehet ahhoz, hogy min kell változtatnom. 

Szóval, álljon itt minden, amire nem vagyok büszke!

 

szegyenlista-bukdacsolo-kornyezetvedo-blog.png

FORRÁS: PEXELS.COM

 

Tudatosság hiánya miatt elkövetett hibák

 

  • Ételpazarlás. Sokszor egyszerűen képtelen vagyok átgondolni, hogy mekkora mennyiségű ételt vásároljak. Ennek értelemszerűen az a következménye, hogy az élelmiszerek lejárnak, és akár felbontás nélkül is a kukában landolnak. Talán emiatt van leginkább lelkiismeretfurdalásom. 
  • Szívószál. Bár a jelenlegi karanténhelyzet miatt nem volt túl aktuális, de előtte sokszor volt rá példa. Ez pedig, hogy rendszeresen elfelejtem jelezni a felszolgálónak, hogy nincs szükségem szívószálra. Pedig tényleg egy totálisan felesleges kiegészítő az italokban, egy darab használhatatlan műanyag. 
  • Árampazarlás. Amikor egyszerre töltöd a telefont, használod a laptopot, megy a Tv… 
  •  Műanyagzacskók. Bár alapvetően törekszem arra, hogy többször használatos szatyorba pakoljam a bevásárlást, néha bizony elcsúszik a dolog azon, hogy egyszerűen otthon felejtem. Ha pedig nagybevásárlásról van szó, és az ember szeretné valahogy hazacipelni az árut, akkor egy fájó választás a műanyagzacskó. 

 

Lustaság miatti szokások

 

  • Online rendelés. Igyekszem minimalizálni az online vásárlásokat, hiszen amíg házhozszállítják a rendelést, jó nagy utat tesz meg. Viszont néha becsúszik (a karantén szintén nem tett túl jót ilyen téren…) Elsősorban ételek, mert bevallom, néha a hátam közepére se kívánom a főzéssel járó hercehurcát. 
  • Hipermarketek. Bár a piacokon található zöldségek, gyümölcsök, húsok, tejtermékek minősége szinte meg sem közelíti a nagy hipermarketekben található árukét, egyszerűbb mindent egy helyen intézni- csak sajnos kevésbé környezettudatos. És talán az egészségnek sem tesz jót? 
  • Dohányzás. Egyszerűen felesleges környezetszennyezés. Nem csak az előállítása, de a keletkező szén-monoxid és szén-dioxid is rendkívül káros. Az egészségügyi hatásairól nem is beszélve. Ideje lenne búcsút mondani neki. 

 

Bizonytalanság miatti döntésképtelenség

  • Higiéniai cuccok. Egy ideje szeretném lecserélni az általam használt tisztálkodószerek egy részét környezetbarát alternatívákra. Viszont ezzel kapcsolatban vannak kételyeim. Mi van, ha az adott, környezettudatosnak kikiáltott módszer valójában még nagyobb terhet ró a környezetre? Vagy például ott a műanyagtubusos fogkrémek helyettesítésére kitalált fogpor, vagy a házi fogkrém, ami szódabikarbónát tartalmaz. Néhány “szakértő” szerint valójában rossz hatással van a fogakra. De tényleg, vagy csak a fogkrémgyártók szerint? Jó kérdés.
  • Vegán életmód. Nem szeretem a húst, talán 1-2 fajtát fogyasztok szívesen, ezt is maximum heti kétszer. Tehát, nem tűnik nagy lemondásnak áttérni a vegetáriánus vagy vegán életmódra, amely egy fenntarthatóbb életformának tűnik. De közben ott vannak az ellenérvek, hogy az emberi szervezetnek szüksége van a húsra, és hosszú távon veszélyezteti az egészségünket ennek nélkülözése. Hol az igazság?
  • Nőként rengeteg szemetet termelek a hónap egy meghatározott időszakában. Egy ideje már kacsintgatok a fenntartható menstruációs eszközök felé. De itt is felmerül a kérdés, hogy viszonylag újkeletű módszerekről van szó. Még ha a környezetet valóban megkímélem az eldobható verziókkal járó szeméttől, az egészségemnek nem fog rosszat tenni? 

 

A lista nyilván végtelen hosszú lehetne, hiszen létezésünk már alapvetően egy minimális ökológiai lábnyommal jár. Viszont nem gondolom, hogy a környezetvédelem célja az élet ellehetetlenítése lenne. Inkább azt kellene szem előtt tartani, hogy törekedjünk a károk csökkentésére- hiszen ha 7,5 milliárd ember változtat egy kicsit, az már számít, nem?

Nektek mi okozza a legtöbb fejtörést a környezetvédelemmel kapcsolatban? Melyek azok a szokások, amelyektől nehezen tudtok megszabadulni? Mi az, ami nektek segített? Osszátok meg velem kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://bukdacsolokornyezetvedo.blog.hu/api/trackback/id/tr5815719898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Bukdácsoló környezetvédő

Sokan nem tudják, hogy vágjanak bele a környezetbarát életmód kialakításába. A blogban saját személyes tapasztalataimat, sikereimet, kudarcaimat szeretném megosztani.

Friss topikok

  • Bukdácsoló környezetvédő: @Hungarian Geographic Szia! Köszönöm, hogy megosztottad velem a véleményedet, sajnálom, hogy a pos... (2020.05.24. 12:11) Az egész ott kezdődött…

Archívum

süti beállítások módosítása